A mexikói ételek különleges helyet foglalnak el a turisták szívében. Maga az ország is rendkívül csodálatos, számtalan olyan pontja van, amit nem szabad kihagyni az útitervből. Emellett pedig gasztronómia nagyon sokat tud dobni az élményen. Mi az amit mindenképp kóstolj meg, ha ide utazol?
Mexikói ételek legnépszerűbbje a taco!
A tacos al pastor, vagyis a mexikói gyros az egyik leghíresebb fogás a mexikói ételek között. Ezt semmiféleképpen ne hagyd ki a gasztronómiai utazásodból, még akkor sem, ha Magyarországon már kóstoltad. Szinte bármelyik utcai étkezdében fellelhető, a gyönyörűen grilleset sertéshús, a mennyei ananász és a különböző fűszerek biztosan lenyűgöznek majd. Szinte bármelyik városban megkóstolhatod, egyes régiókban eltérő hozzávalókat tesznek bele, Pueblában például ugyanazt a húst pitakenyérben tálalják, az étel neve pedig tacos Arabes. Arra figyelj, hogy a csípős itt tényleg extrán az, így csak akkor kérj hozzá extra chili paprikát, ha bírod az erőset!
Mexikói ételek burritókkal és burrókkal együtt tökéletesek
A burrito tulajdonképpen egy tortillába tekert hús, ami előkelő helyet foglal el a mexikói ételek sorában. A szó azt jelenti, hogy kis szamár, ami a méretére és az egyszerűségére utal. Általában kicsi és vékony, mindössze pár hozzávalóból készítik, ám az ízélmény annál izgalmasabb! Chilivel, sajttal, hússal töltik meg a kukorica tortillákat, mellé pedig fűszeres vagy fűszerezetlen salsát kínálnak. Érdekesség, hogy északon búzából készítik a lepényeket hozzá, azonban Mexikó-szerte a kukorica inkább az, amit felhasználnak a burritók alapjának.
A burro percherón a mexikói Sonora államból származik, és egy pár hozzávalóban tér el a hagyományos burritóval szemben. Ezekben grillezett hús, avokádó, mexikói sajt és paradicsom kap helyet, amelynek köszönhetően egy tartalmas ebédnek vagy vacsorának is tökéletesen megfelel.
A legrégebbi étel sem maradhat ki a sorból
A mexikói ételek között a legrégebb óta készített fogás a tamale. A helyiek olyan finomságot akartak készíteni, amely könnyen hordozható, de mégis laktató. Mexikóban szinte minden utcasarkon kapható, a fő alapanyaguk pedig a masa, vagyis a kukoricatészta. Ezt egészítik ki hússal vagy zöldséggel és banánlevélbe vagy kukoricacsuhéba tekerik. Ha kész a művelet, lassan puhára párolják és már fogyasztható is. Ebből is készül számos verzió, a Tamales verdes például zöld chilivel és paradicsomszósszal készül, a Tamales rojos hasonló, de piros chilivel és paradicsomszósszal tálalják. A Tamales dulces pedig cukorral lesz egyedi, amit akár reggelire vagy desszertnek is fogyaszthatsz.
Kiválasztottad a kedvenc mexikói ételed? Akkor látogasd meg ezt a mesés dél-amerikai országot, amely a gasztronómiáján felül számtalan kincset rejt. Egyeztess a Dreams2Go! munkatársaival és foglald le az álomutazásod most!