A perui ételek ugyan nem éppen a sokszínűségükről híresek, azonban van pár olyan különlegesség, amit itt készítenek el a legjobban. A piacokon lévő kifőzdékben nem meglepő, ha sült tengerimalaccal vagy alpakával találkozol, ezek itt hagyományos, mindennapi fogásnak számítanak. Lássuk, mik azok, amiket érdemes lehet megkóstolni a perui ételek közül!

Perui ételek – levesek nagy mennyiségben

A perui ételek sorát a levesekkel kezdjük. Az igazság az, hogy szinte az összes hasonló alapra készül, amelybe egy kis zöldséget, húst és tésztát tesznek. Többféle néven is megtalálhatóak az országban, ezek közül például a chairo, a menestron vagy a fideos azok, amiket megkóstolhatsz. Előszeretettel használják a kukoricát és a sütőtököt is a leveseikbe, valamint egyes helyeken tápiókát, perui nevén yucát is találhatsz benne. Egy kellemes déli ebédhez tökéletes lehet bármelyik, főleg akkor, ha egy kis zöldségre vágynál. Arra azonban figyelj, hogy hús tekintetében is elég széles a skála, lehet benne csirkenyak, csirkeláb, vagy akár egy finom szelet marhahús is.

Perui ételek – a híres ceviche

A perui ételek közül nem maradhat ki a ceviche sem. Az utóbbi években előszeretettel készítik a fine dining éttermek is, hiszen pár hozzávalóból, rövid idő alatt finom fogást varázsolnak a tányérodra. Peruban azonban nem előtted készítik a „halsalátát”, hanem több órán keresztül is pácolódhat annak érdekében, hogy a zöldségek átvegyék az ízét, és fordítva. A gyors változat lényege, hogy a hal minél frissebb és nyersebb legyen, a perui esetében pedig az ízek harmóniája az elsődleges. Általában tálalnak mellé édesburgonyát, kukoricát és salátát is, és komplex előételként vagy főételként is fogyasztható. Frissítő perui étel a javából!

Carapulca, a perui paprikás krumpli

Perut akár a krumplik országának is nevezhetnénk, ugyanis több mint 3000 fajta található itt. Nem véletlen tehát, hogy a fogások többségében megtalálható a burgonya valamilyen formában. A Carapulcra egy szárított krumpliból készült fogás, amely egy kicsit hasonlít a magyar paprikás krumplira, azonban van benne hús és földimogyoró is. A szárított zöldség plusz textúrát ad a fogásnak, a földimogyoró pedig a ropogós elemet garantálja. Általában láma vagy alpakkahúst tesznek bele, így még különlegesebb lesz az íze a turisták számára.

Perui churros

A spanyol hódításnak köszönhetően nem csak a nyelv, de bizonyos ételek is megragadtak Dél-Amerikában. Az itteni churros viszont annyiban más a spanyol változattól, hogy töltelék van benne.  Általában karamellával vagy csokoládészósszal egészítik ki, ami igazán mennyeivé varázsolja az egyszerű desszertet. Szinte bármelyik sarkon kapható, azonban érdemes már az első illatok után bevásárolni belőle, ugyanis a peruiak gyorsan elkapkodják ebéd utáni nasi gyanánt.

Perui ételek között a Chicharrón is előkelő helyet kap

Az utóbbi években szintén a felkapott fogások között szerepel a chicharrón, amely egy zsíros, rendkívül ropogós császárhúst takar. Először előfőzik, majd a zsírjával együtt mennyeire sütik. Sokszor szendvicsben árulják paradicsommal vagy lilahagymával, de akár guacamoléba mártogatva is megkóstolhatod. Ezt a húst mindenki szereti Peruban és természetesen a turistáknak is az első számú kedvencei között található.

Amint láthatod, biztosan találsz majd olyan fogást a perui ételek között, ami kedvedre való. Most már csak az utazásod kell lefoglalnod, amiben segítségedre lesz a Dreams2Go! csapata. Ismerd meg Dél-Amerika különleges országát és kóstold meg a legjobb fogásokat!